Είσοδος στον λογαριασμό σας
Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProductPieces}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 39€ με Box Now

Ελάχιστο ποσό παραγγελίας με 'Αποστολή με Courier' 9,90

Αναζήτηση

Πίεση: Μήπως τη Μετράμε Λάθος Χωρίς Να Το Ξέρουμε;

Πίεση: Μήπως τη Μετράμε Λάθος Χωρίς Να Το Ξέρουμε;
Μια νέα έρευνα αποκαλύπτει τις θέσεις που πρέπει να αποφεύγουμε για να μετράμε την πίεση σωστά και με ακρίβεια.

Σύμφωνα με την World Heart Federation, η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ο κύριος αναστρέψιμος παράγοντας κινδύνου για καρδιοαγγειακά νοσήματα, επηρεάζοντας περίπου 1,3 δισεκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και προκαλώντας περίπου 10 εκατομμύρια θανάτους ετησίως. Χωρίς θεραπεία, η υπέρταση αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής προσβολής και άλλων σοβαρών καρδιοαγγειακών παθήσεων.

Καθώς συχνά δεν εκδηλώνεται με εμφανή συμπτώματα, ο πρώιμος και τακτικός έλεγχος κατά τη διάρκεια των προληπτικών εξετάσεων θεωρείται ζωτικής σημασίας.

Ωστόσο, μια νέα επιστημονική μελέτη με επικεφαλής ερευνητές του Johns Hopkins Medicine καταδεικνύει ότι οι συνήθεις θέσεις του χεριού κατά τη μέτρηση της πίεσης μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τα αποτελέσματα, αυξάνοντας τον κίνδυνο λανθασμένης διάγνωσης της υπέρτασης.

Διαφορετικές Θέσεις, Διαφορετικές Μετρήσεις
Στην έκθεσή τους, που δημοσιεύθηκε στο JAMA Internal Medicine, οι ερευνητές εξέτασαν τα αποτελέσματα τριών διαφορετικών θέσεων του χεριού κατά τη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης:

  • Το χέρι στηρίζεται στο γραφείο.
  • Το χέρι στηρίζεται στην αγκαλιά ή τα πόδια του ασθενούς.
  • Το χέρι δεν υποστηρίζεται και κρέμεται στο πλάι.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν το χέρι ήταν στην αγκαλιά του ασθενούς, η συστολική πίεση ήταν σχεδόν 4 mmHg υψηλότερη από την πραγματική. Όταν το χέρι κρεμόταν στο πλάι, η πίεση φαινόταν κατά σχεδόν 7 mmHg υψηλότερη.

Η Δρ. Tammy Brady, επικεφαλής της μελέτης από το Johns Hopkins University School of Medicine, τονίζει ότι η θέση του χεριού μπορεί να έχει «σημαντική επίδραση» στην ακριβή μέτρηση της αρτηριακής πίεσης και υπογραμμίζει τη σημασία τήρησης των συστάσεων των ειδικών, που προτείνουν να υποστηρίζεται το χέρι σε μια σταθερή επιφάνεια για ακριβέστερα αποτελέσματα.

Τι Έδειξε η Έρευνα
Η μελέτη συγκέντρωσε 133 ενήλικες συμμετέχοντες μεταξύ 9 Αυγούστου 2022 και 1 Ιουνίου 2023. Οι συμμετέχοντες, ηλικίας από 18 έως 80 ετών, χωρίστηκαν τυχαία σε έξι ομάδες.

Οι μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια επισκέψεων μεταξύ 9 π.μ. και 6 μ.μ. Όλοι οι συμμετέχοντες περπάτησαν για δύο λεπτά πριν από τις μετρήσεις, προσομοιώνοντας μια τυπική κλινική διαδικασία. Στη συνέχεια, καθίστηκαν με υποστήριξη στην πλάτη και τα πόδια, και κάθε άτομο υποβλήθηκε σε τρία σετ τριπλών μετρήσεων με διαφορά 30 δευτερολέπτων.

Μετά την ολοκλήρωση κάθε σετ μετρήσεων, οι συμμετέχοντες περπατούσαν για δύο λεπτά και ξεκουράζονταν για άλλα πέντε, προτού υποβληθούν σε ένα τέταρτο σετ τριπλών μετρήσεων με το χέρι τους να στηρίζεται σε ένα γραφείο.

Όλες οι μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν σε ήσυχο και ιδιωτικό χώρο, με τους συμμετέχοντες να μην μιλούν με τους ερευνητές ή να χρησιμοποιούν τα τηλέφωνά τους κατά τη διάρκεια των μετρήσεων.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι μετρήσεις με το χέρι στην αγκαλιά του ασθενούς ή στο πλάι ήταν σημαντικά υψηλότερες από εκείνες που ελήφθησαν με τον βραχίονα στηριγμένο στο γραφείο. Συγκεκριμένα, όταν το χέρι ήταν στην αγκαλιά, η συστολική πίεση υπερεκτιμήθηκε κατά 3,9 mmHg και η διαστολική κατά 4,0 mmHg. Όταν το χέρι ήταν στο πλάι, η συστολική πίεση υπερεκτιμήθηκε κατά 6,5 mmHg και η διαστολική κατά 4,4 mmHg.

Πώς να Μετράτε Σωστά την Πίεση
Σύμφωνα με τις πρόσφατες συστάσεις της American Heart Association, για σωστή μέτρηση της αρτηριακής πίεσης, θυμηθείτε:

  • Επιλέξτε το κατάλληλο μέγεθος περιχειρίδας.
  • Καθίστε σωστά, με την πλάτη σας να στηρίζεται στην καρέκλα και τα πόδια σας να πατούν στο έδαφος.
  • Αφού τοποθετήσετε την περιχειρίδα, ακουμπήστε την σε μια σταθερή επιφάνεια.

Μην ξεχνάτε ότι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η απώλεια βάρους, η υγιεινή διατροφή και η άσκηση, καθώς και η φαρμακευτική αγωγή αν κριθεί απαραίτητη από τον γιατρό σας, μπορούν να συμβάλουν στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης υπό έλεγχο.

Πηγή: in.gr
central pharmacy leaf icon
central pharmacy leaf icon right

Point System

Το Central επιβραβεύει τις αγορές σας!

Track you order icon

Track your order

Ενημερωθείτε άμεσα και απλά για την εξέλιξη της παραγγελίας σας σε πραγματικό χρόνο!

Espa - 2014-2020