Η συμφόρηση μύτης συμβαίνει όταν κάτι ερεθίζει τους ιστούς που επενδύουν το εσωτερικό της μύτης σας. Ο ερεθισμός προκαλεί μια αλυσίδα αντιδράσεων, όπως φλεγμονή, πρήξιμο και παραγωγή βλέννας, καθιστώντας δύσκολη τη διέλευση αέρα μέσω της μύτης. Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η συμφόρηση μπορεί να προκαλέσει ιγμορίτιδα, πολυπόδες στη μύτη ή μολύνσεις του μέσου ωτός.
Τι είναι η συμφόρηση μύτης (μύτη με βουλωμένη αναπνοή)
Η συμφόρηση μύτης συμβαίνει όταν κάτι ερεθίζει τους ιστούς που επενδύουν το εσωτερικό της μύτης. Ο ερεθισμός προκαλεί φλεγμονή, πρήξιμο και παραγωγή βλέννας, κάνοντάς σας δύσκολο να αναπνέετε από τη μύτη. Η συμφόρηση συνήθως υποχωρεί μετά από μερικές ημέρες, αλλά αν διαρκεί για μία εβδομάδα ή περισσότερο, μπορεί να είναι ένδειξη λοίμωξης. Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η συμφόρηση μύτης μπορεί να προκαλέσει ιγμορίτιδα, πολυπόδες ή μολύνσεις του μέσου ωτός.
Πώς επηρεάζει το σώμα μου η συμφόρηση μύτης; Η βουλωμένη μύτη δεν είναι κάτι που πρέπει να παραβλέπεται.
Εάν έχετε συμφόρηση, μπορεί να:
- Έχετε δυσκολία να αναπνέετε από τη μύτη σας.
- Έχετε ροή βλέννας από τη μύτη σας (γνωστός και ως καταρροή).
- Ξεκινήσετε να αναπνέετε από το στόμα λόγω της αδυναμίας να πάρετε αέρα από τη μύτη σας (αναπνοή από το στόμα).
Τα μωρά με συμφόρηση μύτης μπορεί να έχουν δυσκολία να θηλάσουν ή να πιούν από το μπιμπερό. Μερικές φορές, η συμφόρηση μύτης είναι το πρώτο σημάδι ότι το σώμα σας αντιμετωπίζει μια ιογενή ή βακτηριακή λοίμωξη. Σπάνια, ένας όγκος ή πολυπόδιο στη μύτη μπορεί να προκαλέσει συμφόρηση.
Ποιοι επηρεάζονται από τη συμφόρηση μύτης;
Κάθε στιγμή, περίπου το 12% του πληθυσμού των ΗΠΑ έχει συμφόρηση μύτης.
Ποια είναι τα συμπτώματα της συμφόρησης μύτης; Η συμφόρηση μύτης μπορεί να προκαλέσει επιπλέον συμπτώματα, όπως:
- Φτέρνισμα
- Βήχας
- Πονοκέφαλο
Τι προκαλεί τη συμφόρηση μύτης; Η σύντομη απάντηση είναι ότι πολλά πράγματα μπορεί να προκαλέσουν συμφόρηση μύτης. Αυτό συμβαίνει επειδή η μύτη σας είναι στην πρώτη γραμμή άμυνας ενάντια σε εισβολείς. Η μύτη εισπνέει αέρα που μπορεί να περιέχει σκόνη, σωματίδια και αλλεργιογόνα. Το εσωτερικό της μύτης φιλοξενεί τριχίδια και βλεφαρίδες (μικρές τριχικές δομές) που παγιδεύουν τους εισβολείς και τους οδηγούν προς τα ρουθούνια. Όταν φτερνίζεστε ή φυσάτε τη μύτη σας, εκτοξεύετε τους εισβολείς έξω από το σύστημά σας. Όμως, μερικές φορές τα τριχίδια και οι βλεφαρίδες της μύτης δεν καταφέρνουν να παγιδεύσουν όλους τους εισβολείς. Όταν συμβαίνει αυτό, οι ιστοί που επενδύουν το εσωτερικό της μύτης γίνονται φλεγμονώδεις και αρχίζουν να πρήζονται. Στη συνέχεια, το ανοσοποιητικό σύστημα ενεργοποιείται, πλημμυρίζοντας τη μύτη σας με βλέννα που αποσκοπεί στο να ξεπλύνει τους εισβολείς. Οι πρησμένοι ιστοί και η βλέννα συνδυάζονται και φράζουν τη μύτη, επιδεινώνοντας την κατάσταση.
Ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες αιτίες συμφόρησης μύτης; Η συμφόρηση μύτης συμβαίνει συχνά σε καταστάσεις όπως η ρινίτιδα.
Υπάρχουν δύο τύποι ρινίτιδας — η αλλεργική ρινίτιδα (ή πυρετός των hay) και η μη αλλεργική ρινίτιδα.
Αλλεργική Ρινίτιδα Η αλλεργική ρινίτιδα ή ο πυρετός των hay είναι η αντίδραση του σώματός σας σε αλλεργιογόνα. Τα αλλεργιογόνα είναι μικρά σωματίδια στον αέρα. Συνήθη αλλεργιογόνα περιλαμβάνουν:
- Πολύνες: Όταν τα δέντρα και τα φυτά ανθίζουν την άνοιξη, το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, παράγουν πολύνες που μπορεί να φτάσουν στη μύτη σας και να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση.
- Ακάρεα σκόνης: Ακόμα και τα πιο καθαρά περιβάλλοντα μπορεί να έχουν ακάρεα σκόνης που ζουν σε χαλιά, έπιπλα και κλινοσκεπάσματα.
- Μούχλα: Η μούχλα εκκρίνει σπόρους που μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις.
- Δέρμα ζώων: Μερικοί άνθρωποι είναι πολύ αλλεργικοί στο δέρμα των ζώων.
Μη Αλλεργική Ρινίτιδα Η μη αλλεργική ρινίτιδα και η συμφόρηση μύτης συμβαίνουν όταν η φλεγμονή προκαλεί συσσώρευση υγρού στους ιστούς της μύτης, με αποτέλεσμα το πρήξιμο. Αυτή η φλεγμονή μπορεί να συμβεί λόγω ιογενούς λοίμωξης ή έκθεσης σε συγκεκριμένα ερεθιστικά.
Οι ερεθιστικοί παράγοντες μπορεί να είναι:
- Περιβαλλοντικοί παράγοντες: Άγχος, έκθεση σε καπνό, ατμούς από μπογιά ή πικάντικες τροφές.
- Φάρμακα: Μπορεί να εμφανιστεί συμφόρηση από τη χρήση ορισμένων φαρμάκων για την υπέρταση ή τον πόνο.
- Ορμονικές αλλαγές: Η εφηβεία ή η εγκυμοσύνη μπορεί να προκαλέσουν συμφόρηση.
- Λοιμώξεις: Η ιγμορίτιδα (ιγμορίτιδα) ή το κοινό κρυολόγημα μπορεί να προκαλέσουν συμφόρηση.
- Διογκωμένες αδενοειδείς: Οι αδενοειδείς είναι αδένες που βρίσκονται πίσω από τη ρινική δίοδο και βοηθούν στην παγίδευση των μικροβίων. Μερικές φορές, οι αδενοειδείς διογκώνονται, προκαλώντας συμφόρηση.
Πώς διαγιγνώσκουν οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης τη συμφόρηση μύτης; Οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης διαγιγνώσκουν τη συμφόρηση μύτης αξιολογώντας τα συμπτώματά σας και εξετάζοντας τη μύτη, τα αυτιά και τον λαιμό σας. Ενδέχεται να κάνουν επιπλέον εξετάσεις για να αποκλείσουν άλλες πιθανές αιτίες, όπως:
- Καλλιέργεια λαιμού: Αυτή η εξέταση ελέγχει για συγκεκριμένα βακτήρια στο λαιμό σας.
- Αξονική τομογραφία (CT): Ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να ζητήσει μια CT για να ελέγξει για αποφράξεις στη μύτη.
- Ρινοσκόπηση: Ο πάροχος μπορεί να χρησιμοποιήσει μια ειδική κάμερα για να δει μέσα στη μύτη σας.
Πώς θεραπεύουν οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης τη συμφόρηση μύτης; Η θεραπεία εξαρτάται από την αιτία της συμφόρησης. Για παράδειγμα, αν η συμφόρηση είναι αλλεργική (π.χ., αλλεργία στα ζώα), η αποφυγή των ζώων και η χρήση φαρμάκων για τον έλεγχο των συμπτωμάτων μπορεί να ανακουφίσουν την κατάσταση. Εάν η συμφόρηση είναι μορφή μη αλλεργικής ρινίτιδας, μπορείτε να τη διαχειριστείτε αναγνωρίζοντας τα ερεθιστικά και χρησιμοποιώντας φάρμακα για να ελέγξετε τα συμπτώματα.
Εδώ είναι μερικά φάρμακα ή άλλες θεραπείες που μπορεί να συνιστούν οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης:
Θεραπείες για μη αλλεργική ρινίτιδα
- Αλμυρό σπρέι ή ξέπλυμα: Το αλατούχο διάλυμα ενυδατώνει το εσωτερικό της μύτης και ξεπλένει τη βλέννα.
- Αντιισταμινικά: Αυτά τα φάρμακα βοηθούν να ηρεμήσει η αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος.
- Ρινικά σπρέι κορτικοστεροειδών: Αυτά τα φάρμακα βοηθούν με τη φλεγμονή.
- Σπρέι ιπρατροπίου: Βοηθά με τη ροή της βλέννας.
Θεραπείες για αλλεργική ρινίτιδα Άτομα με αλλεργική ρινίτιδα μπορεί να χρησιμοποιούν αντιισταμινικά ή κορτικοστεροειδή για να ανακουφίσουν τη φλεγμονή στη μύτη.
Άλλες θεραπείες περιλαμβάνουν:
- Αποσυμφορητικά σπρέι: Αυτά τα σπρέι μπορούν να ανακουφίσουν τη συμφόρηση, αλλά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για πάνω από τρεις ημέρες.
- Αντιχολινεργικά σπρέι: Μειώνουν τη βλέννα στη μύτη.
Μπορώ να προλάβω τη συμφόρηση μύτης;
Πολλά πράγματα μπορούν να προκαλέσουν συμφόρηση μύτης, αλλά υπάρχουν τρόποι να μειώσετε την πιθανότητα να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα: Εάν οι εποχές προκαλούν συμφόρηση, ζητήστε από τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης να σας ενημερώσει για τις εποχιακές αλλεργίες. Προστατευτείτε από ιογενείς λοιμώξεις, όπως το κοινό κρυολόγημα και η γρίπη.
Τι να περιμένω αν έχω συμφόρηση μύτης;
Η συμφόρηση μπορεί να επανεμφανίζεται κατά καιρούς. Οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης δεν μπορούν να τη θεραπεύσουν πλήρως, αλλά μπορούν να σας βοηθήσουν να ανακουφίσετε τα συμπτώματα και να προτείνουν τρόπους αυτοφροντίδας.
Πώς να αντιμετωπίσετε τη συμφόρηση
Πίνετε άφθονα υγρά.
Χρησιμοποιείτε αλατούχο σπρέι ή πλύσεις.
Χρησιμοποιήστε υγραντήρες.
Πότε να ζητήσετε βοήθεια;
Εάν η συμφόρηση διαρκεί περισσότερο από 10 ημέρες, ζητήστε ιατρική βοήθεια για να αποκλείσετε λοιμώξεις.
Πηγή: my.clevelandclinic.org