Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος ή αλλιώς whey protein είναι ένα παράγωγο προϊόν που προκύπτει από την επεξεργασία του τυριού.
Αποτελεί περίπου το 20% της πρωτεΐνης που περιέχεται στο γάλα της αγελάδας, με το άλλο 80% να είναι η καζεΐνη. H whey αποτελεί το υδατοδιαλυτό μέρος του γάλακτος. Κατά την βιομηχανική παραγωγή του τυριού και του τυροπήγματος, το γάλα περνά από διεργασίες επεξεργασίας που περιλαμβάνουν την παστερίωση και ύστερα την ψύξη του, προτού βέβαια προστεθεί σε αυτό η πυτιά. Η πυτιά είναι ένα σύμπλεγμα πηκτικών ενζύμων που προέρχονται από το στομάχι των μωρών μοσχαριών (αγελάδων). Η προσθήκη της πυτιάς βοηθάει στην πήξη του γάλακτος και στον διαχωρισμό του σε τυρόπηγμα (που αργότερα θα γίνει τυρί) και σε whey (ορού γάλακτος).
Διαφορά μεταξύ WheyCοncetrate και WheyIsolateConcetrateTo φρεσκοδιαχωρισμένο μείγμα φιλτράρεται και ουδετεροποιείται (στην κλίμακα οξύτητας - Ph) με την προσθήκη κιτρικού οξέος.
Συνεχόμενο φιλτράρισμα της υγρής αυτής Whey συγκεντρώνει το πρωτεϊνικό της περιεχόμενο στο περίπου 80%. Επιπλέον διαδικασίες μικροφιλτραρίσματος είναι ικανές να ανεβάσουν το πρωτεϊνικό περιεχόμενο και στο 90% (Whey Isolate). Έπειτα αυτό το υγρό διάλυμα whey θερμαίνεται και ξηραίνεται δια ψεκασμού (spray drying), ώστε να μετατραπεί σε άνυδρη σκόνη (powder). Αυτή η σκόνη είναι γνωστή ως Whey Concetrate και περιλαμβάνει ακόμα κάποια επίπεδα λίπους και υδατανθράκων (με την μορφή λακτόζης). Αυτό το είδος πρωτεΐνης μπορεί να περιέχει 29-90% συνολικής πρωτεΐνης με το ποσοστό 70-80% συγκέντρωσης να είναι το πιο συνηθισμένο στα αθλητικά συμπληρώματα πρωτεΐνης.
IsolateΥπάρχουν διάφορες τροποποιήσεις στα προϊόντα whey πρωτεΐνης ανάλογα με τις διαδικασίες επεξεργασίας που έχει υποστεί.
Στα προϊόντα πρωτεΐνης, τα οποία η ετικέτα τους αναγράφει Isolate σημαίνει ότι έχει αφαιρεθεί σχεδόν όλη η λακτόζη και η χοληστερόλη, οδηγώντας σε 90+ % πρωτεϊνική περιεκτικότητα. Ενώ σε εκείνα που αναγράφεται η λέξη Hydrolysed σημαίνει ότι η whey σε μεγάλο της μέρος είναι εμπλουτισμένη με ένζυμα, τα οποία μειώνουν το μέγεθος των μορίων των πεπτιδίων της και επιταχύνουν δραματικά την απορρόφηση των αμινοξέων.
Οφέλη της Καθαρής ΠρωτεΐνηςH καθαρή πρωτεΐνη αποτελεί εδώ και χρόνια σταθερό συμπλήρωμα διατροφής στην καθημερινότητα των bodybuilder και αθλητών διαφόρων αθλημάτων, καθώς αποτελεί μια εξωτερική πηγή πρωτεΐνης με υψηλή βιολογική αξία. Διαθέτει πλήρες προφίλ αμινοξέων, απορροφάται πολύ γρήγορα και έχει υπέροχη γεύση. Ένα από τα κύρια οφέλη της είναι η ικανότητά της να αυξάνει τα επίπεδα γλουταθειόνης (GSH) στο σώμα. Η whey πρωτεΐνη έχει συνδεθεί με την απώλεια λίπους, αν και αυτή φαίνεται να συμβαίνει με όλα τα είδη των πρωτεϊνών και όχι με την πρωτεΐνη ορού γάλακτος συγκεκριμένα. Γενικά είναι γνωστό πως οι πλούσιες σε πρωτεΐνη δίαιτες είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές στην απώλεια λίπους, τόσο διότι η μετατροπή της πρωτεΐνης σε λίπος δεν αποτελεί εύκολη διαδικασία για το σώμα, όσο και εξαιτίας της διουρητικής ιδιότητας της πρωτεΐνης, με την οποία αποβάλλονται μεγάλες ποσότητες νερού, κάνοντας το σώμα να φαίνεται πιο στεγνό. Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος δεν προκαλεί κάποια ζημιά στο συκώτι ή στα νεφρά, αλλά σε μεγάλες ποσότητες (όπως οποιαδήποτε άλλη πρωτεΐνη) μπορεί να επιδεινώσει μια ήδη υπάρχουσα πάθηση.
Πηγή: myprotein.gr