Πολλές φορές οι λέξεις «φόβος» και «φοβία» συγχέονται, αλλά πρόκειται για δύο διαφορετικές έννοιες. Ο φόβος είναι η φυσιολογική αντίδραση ενός οργανισμού σε ένα συγκεκριμένο ερέθισμα και σχετίζεται με τη φυσιολογία, τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά του σκύλου. Αντίθετα, η φοβία αναφέρεται σε μια μη λειτουργική αντίδραση φόβου, που δεν βοηθά τον σκύλο να προσαρμοστεί στο περιβάλλον του. Η ένταση της αντίδρασης συνήθως είναι δυσανάλογη με την ένταση του ερεθίσματος. Ένα κοινό παράδειγμα είναι οι σκύλοι που φοβούνται τους κεραυνούς ή τα πυροτεχνήματα και εμφανίζουν υπερβολική ανησυχία και άγχος. Αυτή η αντίδραση ονομάζεται "κροτοφοβία". Σε κάποιες περιπτώσεις, οι σκύλοι συνδέουν γεγονότα με αρνητικές εμπειρίες, προκαλώντας άγχος όταν αντιλαμβάνονται ότι κάτι παρόμοιο μπορεί να συμβεί. Το άγχος, στην ουσία, είναι η αναμονή μιας δυσάρεστης κατάστασης, χωρίς να είναι σίγουρο ότι θα συμβεί.
Αν και ορισμένες φοβίες φαίνονται αστείες, όπως η φοβία για την ηλεκτρική σκούπα, το άγχος και οι φοβίες των σκύλων αξίζουν προσοχής και αντιμετώπισης, για να εξασφαλίσουμε την ευημερία τους.
Πώς να αναγνωρίσετε ότι ο σκύλος σας είναι φοβικός
Τα πρώτα εμφανή σημάδια ενός φοβικού σκύλου περιλαμβάνουν τα τραβηγμένα αυτιά, την ουρά που κατεβαίνει ανάμεσα από τα πόδια, το τρέμουλο, την αναζήτηση κρυψώνας ή ακόμη και την επιθετικότητα.
Γιατί ο σκύλος σας είναι φοβικόςΟι σκύλοι δεν γεννιούνται φοβικοί, αλλά συχνά αναπτύσσουν φοβίες λόγω έλλειψης έκθεσης σε ερεθίσματα κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών της ζωής τους. Οι πρώτοι 3-6 μήνες είναι κρίσιμης σημασίας για τη σωστή κοινωνικοποίηση των κουταβιών. Η έλλειψη αυτής της κοινωνικοποίησης μπορεί να οδηγήσει σε φοβικές αντιδράσεις στην ενηλικίωση, καθώς τα νέα ερεθίσματα τους φαίνονται απειλητικά. Επίσης, σκύλοι που έχουν βιώσει κακοποίηση ή άλλες τραυματικές εμπειρίες στο παρελθόν, όπως κακοποίηση από ανθρώπους, μπορεί να εμφανίσουν φοβίες, ενώ η κοινωνική μετάδοση (όπως όταν ένα κουτάβι υιοθετεί φοβικές συμπεριφορές από τη μητέρα του ή άλλους σκύλους στο σπίτι) είναι επίσης συχνή.
Τι μπορεί να φοβάται ένας σκύλος
Η κροτοφοβία είναι η πιο συνηθισμένη φοβία στους σκύλους και εκδηλώνεται σε αντίδραση σε δυνατούς ήχους, όπως κεραυνοί, πυροτεχνήματα ή κρότοι από όπλα. Φανταστείτε τον σκύλο σας να ακούει έναν δυνατό ήχο, όπως η ηλεκτρική σκούπα — η αντίδρασή του είναι φυσιολογική, καθώς είναι για εκείνον μία άβολη και τρομακτική εμπειρία.
- Άγνωστοι άνθρωποι/επισκέπτες
Είναι συχνό ένα σκυλί να φοβάται άγνωστα άτομα, κυρίως άντρες, συχνά λόγω ελλιπούς κοινωνικοποίησης ή αρνητικών εμπειριών στο παρελθόν.
Οι φοβικοί σκύλοι μπορεί να αντιδρούν με τρέμουλο ή φυγή όταν συναντούν άλλους σκύλους, κυρίως λόγω έλλειψης κοινωνικοποίησης στην πρώιμη ηλικία.
Πολλοί σκύλοι φοβούνται τον κτηνίατρο λόγω αρνητικών εμπειριών, όπως επώδυνες διαδικασίες. Είναι σημαντικό οι επισκέψεις στον κτηνίατρο να ξεκινούν σε μικρή ηλικία για να μειωθεί το άγχος που προκαλούν.
Ένα από τα πιο συχνά άγχη των σκύλων είναι το άγχος αποχωρισμού, όταν μένουν μόνοι στο σπίτι και πιστεύουν ότι εγκαταλείπονται.
Οι σκάλες μπορεί να φαίνονται τρομακτικές, ειδικά για κουτάβια ή μικρόσωμους σκύλους που δεν έχουν εκπαιδευτεί να τις χρησιμοποιούν.
Ορισμένοι σκύλοι φοβούνται τα αυτοκίνητα, προκαλώντας ναυτία, σιελόρροια, τρέμουλο ή κλαψούρισμα.
Η αστάθεια και οι αδέξιες κινήσεις των παιδιών μπορεί να τρομάξουν έναν σκύλο, κάνοντάς τον να γίνει επιθετικός ή να φοβάται.
Πώς να βοηθήσετε το φοβικό σας σκύλο1.
Μην φωνάζετε ή μαλώνετε τον σκύλο σας όταν φοβάται, καθώς αυτό ενισχύει την αντίληψη του φόβου.
2.
Μην τον χαϊδεύετε ή παίρνετε αγκαλιά όταν φοβάται, γιατί έτσι ενδέχεται να του μάθετε ότι η φοβία είναι κάτι που πρέπει να επιβραβεύεται.
3.
Δημιουργήστε ένα ασφαλές καταφύγιο για τον σκύλο σας, τοποθετώντας μαξιλάρια, την αγαπημένη του κουβέρτα και παιχνίδια σε ένα ήσυχο μέρος του σπιτιού.
4.
Εκπαιδεύστε τον σταδιακά, χρησιμοποιώντας θετικές εμπειρίες για να εξοικειωθεί με το αντικείμενο του φόβου του.
5.
Χρησιμοποιήστε προϊόντα που βοηθούν στην ανακούφιση του άγχους, που περιέχουν φερομόνες που βοηθούν τους σκύλους να αισθάνονται ασφαλείς και ήρεμοι.
Με υπομονή και κατάλληλη φροντίδα, οι φοβικοί σκύλοι μπορούν να ξεπεράσουν τις φοβίες τους και να ζήσουν πιο ήρεμα και ευτυχισμένα μαζί μας.
Πηγή: ktiniatriki.gr