Σε όλο τον κόσμο, ερευνητές και startups μελετούν μικροοργανισμούς, όπως βακτήρια και μύκητες, για να βρουν λύσεις στη διατροφή μας εν μέσω κλιματικής κρίσης και υπερπληθυσμού.
Από τα βακτήρια του γιαουρτιού έως τη μαγιά του ψωμιού, οι μικροοργανισμοί είναι ήδη μέρος της διατροφής μας. Ωστόσο, νέες εταιρείες επικεντρώνονται στη δημιουργία εναλλακτικών πηγών πρωτεΐνης από μικρόβια, ένα πεδίο που θεωρείται ελπιδοφόρο, δεδομένων των περιβαλλοντικών προκλήσεων.
Η ανάγκη για νέες πηγές τροφής είναι επιτακτική λόγω της επισιτιστικής ανασφάλειας και της κλιματικής κρίσης. Σύμφωνα με το Good Food Institute, πάνω από 80 startups εργάζονται στην παραγωγή τροφίμων από μικροοργανισμούς, όπως βακτήρια και φύκια.
Αναδυόμενα Προϊόντα στην ΑγοράΠροϊόντα όπως το Quorn, που χρησιμοποιεί μυκοπρωτεΐνη από μύκητες, είναι ήδη στην αγορά. Επιπλέον, η φινλανδική Solar Foods αναπτύσσει πρωτεΐνη από βακτήρια που τρέφονται με αέρα και διοξείδιο του άνθρακα. Παρά τις προόδους, η διάδοση αυτών των τροφίμων στην αγορά παραμένει περιορισμένη, καθώς πρέπει να εξασφαλιστεί η μαζική παραγωγή και η αποδοχή από τους καταναλωτές.
Η Έρευνα της Έλεν ΟνιέκαΗ Δρ. Έλεν Ονιέκα από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ ερευνά μικροοργανισμούς, όπως το
Chlorella vulgaris (χλωρέλα), για να χρησιμοποιηθούν ως εναλλακτική πηγή πρωτεΐνης στην αρτοποιία. Αν και η έρευνα είναι σε αρχικό στάδιο, η ιδέα είναι να χρησιμοποιηθούν φύκια για να παραχθεί πράσινο ψωμί ή άλλα προϊόντα, αν και η γεύση και το κόστος παραγωγής είναι ακόμη προκλήσεις.
Πρωτεΐνες από ΑέραΗ Solar Foods αναπτύσσει πρωτεΐνη από βακτήρια που καταναλώνουν υδρογόνο και διοξείδιο του άνθρακα. Το προϊόν της, το Solein, είναι 75% πρωτεΐνη και ήδη χρησιμοποιείται σε εστιατόρια, όπως στη Σιγκαπούρη. Στόχος της εταιρείας είναι να εισέλθει στην αμερικανική αγορά το 2025.
ΣυμπεράσματαΗ ανάπτυξη βρώσιμων μικροβίων ως εναλλακτικών πρωτεϊνών έχει μεγάλες δυνατότητες για το μέλλον, αλλά αντιμετωπίζει προκλήσεις, όπως η γεύση, η μαζική παραγωγή και η αποδοχή από τους καταναλωτές. Παρ' όλα αυτά, η έρευνα δείχνει να ανοίγει νέους δρόμους για βιώσιμη διατροφή.
Πηγή: in.gr της Μαργαρίτας Βεργολιά