Οι τροφές πλούσιες σε κολλαγόνο μπορούν να προσφέρουν νεανική λάμψη και να ενισχύσουν τη συνολική μας υγεία.
Το κολλαγόνο είναι η πρωτεΐνη που δίνει στο δέρμα μας ελαστικότητα, και καθώς μεγαλώνουμε, η παραγωγή του μειώνεται. Οι τροφές πλούσιες σε κολλαγόνο ή αυτές που ενισχύουν την παραγωγή του, συμβάλλουν στη δημιουργία των δομικών στοιχείων που χρειαζόμαστε για μια λαμπερή και νεανική επιδερμίδα.
10 τροφές με αντιγηραντική δράση
1 ΚοτόπουλοΤο κοτόπουλο είναι πηγή διατροφικού κολλαγόνου και καλής ποιότητας πρωτεΐνης. Η περιεκτικότητα σε κολλαγόνο ποικίλλει, με το μπούτι να περιέχει περισσότερο κολλαγόνο από το στήθος.
2 ΨάριΌπως και άλλα ζώα, τα ψάρια περιέχουν οστά και συνδέσμους από κολλαγόνο. Σύμφωνα με μελέτες, αυτή η μορφή κολλαγόνου μπορεί να είναι πιο βιοδιαθέσιμη και ωφέλιμη για την υγεία και την ελαστικότητα του δέρματος. Παράλληλα, το κρέας των ψαριών έχει λιγότερο κολλαγόνο από άλλα μέρη που δεν καταναλώνονται συχνά.
3 Ασπράδια αυγώνΠαρόλο που τα αυγά δεν περιέχουν συνδετικούς ιστούς, τα ασπράδια είναι πλούσια σε προλίνη, ένα αμινοξύ απαραίτητο για την παραγωγή κολλαγόνου.
4 ΕσπεριδοειδήΗ βιταμίνη C παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή προ-κολλαγόνου και μπορεί να ενισχύσει τη σύνθεση του κολλαγόνου. Εσπεριδοειδή όπως πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ, λεμόνια και λάιμ είναι γεμάτα με αυτό το θρεπτικό συστατικό.
5 ΜούραΤα μούρα, όπως φράουλες, σμέουρα και βατόμουρα, είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης C και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά.
6 Πράσινα φυλλώδη λαχανικάΤα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως σπανάκι και λάχανο, είναι βασικά σε μια υγιεινή διατροφή. Η χλωροφύλλη που περιέχουν έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου στο δέρμα.
7 ΦασόλιαΤα φασόλια είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και περιέχουν λυσίνη, ένα αμινοξύ που χρειάζεται για τη σύνθεση κολλαγόνου, καθώς και χαλκό, που είναι επίσης απαραίτητος.
8 ΚάσιουςΤα κάσιους περιέχουν ψευδάργυρο και χαλκό, που ενισχύουν την ικανότητα του σώματος να δημιουργεί κολλαγόνο.
9 ΝτομάτεςΜια καλή πηγή βιταμίνης C, οι ντομάτες προσφέρουν σημαντική ποσότητα αυτού του θρεπτικού συστατικού και είναι πλούσιες σε λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό.
10 ΠιπεριέςΟι πιπεριές είναι επίσης πλούσιες σε βιταμίνη C και μπορούν να προστεθούν σε σαλάτες ή σάντουιτς για επιπλέον θρεπτικά συστατικά.
Άλλα θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στην παραγωγή κολλαγόνου περιλαμβάνουν ψευδάργυρο, βιταμίνη C και βιταμίνη Ε. Έτσι, τα φρούτα και τα λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες και μέταλλα είναι επίσης ευεργετικά για την υγεία της επιδερμίδας.
Σχετικά με το κολλαγόνο και τη διατροφήΗ ποικιλία τροφών στη διατροφή μας μπορεί να είναι δύσκολη. Ορισμένοι ειδικοί αμφισβητούν αν η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε κολλαγόνο μεταφράζεται σε πιο σφριγηλό δέρμα, καθώς το οξύ του στομάχου μπορεί να διασπά τις πρωτεΐνες κολλαγόνου πριν φτάσουν στο δέρμα.
Ωστόσο, ορισμένες έρευνες δείχνουν υποσχόμενα αποτελέσματα. Μια μετα-ανάλυση του 2023, που εξέτασε 26 μελέτες, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια διατροφή πλούσια σε τέτοιες τροφές μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα στην υγεία του δέρματος και όχι μόνο.
Πηγή: in.gr