Ο βρουξισμός είναι η συνήθεια του σφιξίματος ή του τριξίματος των δοντιών, χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Αυτό μπορεί να συμβεί είτε κατά τη διάρκεια της νύχτας, είτε όταν έχουμε άγχος.
Συμπτώματα του βρουξισμού:
- Πόνος στα δόντια και τα ούλα
- Ευαισθησία στα δόντια
- Πονοκέφαλοι
- Πόνος στη γνάθο ή στους μύες του προσώπου
- Πόνος στα αυτιά
- Ερεθισμένα ή κατεστραμμένα δόντια λόγω της πίεσης
Ποιες είναι οι αιτίες;
- Άγχος και στρες: Οι περίοδοι έντονου άγχους ή θυμού συνδέονται συχνά με το τρίξιμο των δοντιών.
- Υπνική άπνοια ή άλλες διαταραχές ύπνου: Μπορούν να συμβάλλουν στον βρουξισμό.
- Φάρμακα ή ψυχιατρικές παθήσεις: Κάποια φάρμακα ή καταστάσεις υγείας μπορεί να προκαλέσουν το φαινόμενο.
Πώς να το αντιμετωπίσετε:
- Επισκεφτείτε τον οδοντίατρο: Κατά τη διάρκεια των τακτικών επισκέψεων (κάθε 6 μήνες), ο οδοντίατρος μπορεί να διαγνώσει και να αντιμετωπίσει τυχόν βλάβες από το τρίξιμο.
- Άσκηση για χαλάρωση της γνάθου:
Όταν αισθάνεστε ένταση, προσπαθήστε να χαλαρώσετε τη γνάθο σας.
Άσκηση 1: Ανοίξτε ελαφρά το στόμα σας, τοποθετήστε την άκρη της γλώσσας στον ουρανίσκο πίσω από τα δόντια και κρατήστε το στόμα ανοιχτό για 30 δευτερόλεπτα. Κλείστε το στόμα αργά και επαναλάβετε 5-10 φορές.
Άσκηση 2: Κάντε ήπιο μασάζ στους μύες της γνάθου με τα δάχτυλά σας, κάνοντας κυκλικές κινήσεις για 1-2 λεπτά σε κάθε πλευρά.
- Διαχείριση του άγχους: Η συνειδητοποίηση του προβλήματος κατά τη διάρκεια της ημέρας και η αντιμετώπιση του άγχωσης μπορεί να μειώσει τη συχνότητα του βρουξισμού.
- Αποφύγετε συγκεκριμένες συνήθειες: Το κάπνισμα, η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης και αλκοόλ αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης βρουξισμού.
Ακολουθώντας αυτές τις στρατηγικές, μπορείτε να προστατέψετε τα δόντια σας και να μειώσετε την ένταση που προκαλεί ο βρουξισμός.
Πηγή: in.gr